Практики

ШИВАНАНДА ЙОГА ПРАКТИКА е една динамична последователност от асани , която развива концентрацията, вътрешната  храмония и силата на тялото.  Интегрална класическа практика по системата на Свами Шивананда Сарасвати  включваща асани ,пранаяма , медитативни практики и релаксация. Възможност за всички независимо дали имат опит или не, да се докоснат до йога. Имате възможност  постепено да навлезете в дъбочината на практиката си , да преоткриете вътрешната си тишина. Динамичната практика развива силата на мускулите , изправя стойката, физическата и психическа издържливост на човека

КАЙВАЛЯДАМ ЙОГА ПРАКТИКА по системата на Кайвалядам йога институтнай старата институция изучаваща  Йога. Такава, каквато е била винаги – уникална, автентична, препредавана от учител на ученик, отваряща съзнанието, с изключителни ползи към физическото и ментално здраве. Характерното при нея е, че  се работи с малко на брой пози с ефект на пълно осъзнаване за случващото се ,като усещания и емоции в следващата, която е възстановяваща. Следвайки принципите на Патанджали ,практиката Ви дава възможност да насочите и пробудите праничния поток, подобрявайки здравословното си състояние, да успокоите забързаният ум, да възстановите или релаксирате тялото си   след тежък ден. Подходяща на начинаещи и средно напреднали.

АЩАНГА ЙОГА ПРАКТИКА  е систематизирана от Паттаби Джойс под наставленията на Шри Тирумалай Кришнамачаря. Виняса системата включва шест серии ,към които се подхожда с постоянство и дисциплина, усъвършенствайки всяка асана с много търпение. Тук се съчетават уджай дишане и асана в едно,като всяка асана е подготовка за следващата, и винаги присъстват и останалите елементи на вътрешния път по който вървим практикувайки йога. Практиката е построена в определена последовалетност, насочването на погледа, различните ключове  позволяват да откриете пълния си потенциал. Динамичната практика ни дава сила, изящество , работи за по-голяма гъвкавост. Детоксикира тялото , пречиства и стабилизира функционирането на ума, дава стабилност на нервната система, тонизира и изпълва с енергия

ВИНЯСА ФЛОУ (преливане, изтичане като поток)   практиката прелива от асана в асана ,подобно на река, тя може да бъде както динамична и силова, така и лека и релаксираща, с фокус върху последователността на асаните и тяхната връзка с ритъма на дишане. Фокуса върху преливането, както и към правилното построяване на тялото  помага за правилното наместване на опорно-двигателната система, включваща кости и мускулатура, която е под постоянната тежест на неправилна осанка при седене или стоене в забързаното ежедневие. Допълнително, коректната осанка подобрява жизнеността, баланса, болки и намалява рискът от травми на органи, кости и мускули. Практиката е структурирана да бъде динамична и плавна което тонизира и енергизира тялото. Практикуващият концентрира вниманието си върху изпълнението на асаните и като следствие предразполага ума да присъства в настоящият момент.

ОЗДРАВИТЕЛНАТА ЙОГА ПРАКТИКА  е фокусирана  върху  класическото изпълнние на асаните чрез използването на различни приспособления (йога блокчета, болстери, въжета)  при нужда, на „Айенгар стена“(йога Корунта), приспособена с въжета. Ползите върху тялото и ума са засилени от задържането на асаните , както и ползването на спомагателните приспособления.  Практиката предлага задълбочено изследване на асаните, чрез засилване на усещането при различните пози. Води до всеизвестните ползи на хата йога спрямо опорно-двигателната, дихателната,  ендокринната, храносмилателната, нервната и отделителната системи.  Приспособена е специално за  хора с намалени двигателни способности, целяща да подобри стабилността и мобилността на тялото и ума. Това се постига когато схващания и блокажи биват освободени чрез правилно движение. По този начин практикуващия се справя с баланса, трудности при движение, болки в гърба и кръста и всички произтичащи от напрегнати я ни живот проблеми. Практиката е подходяща за хора от различни възрасти на начинаещо и средно  ниво.

ВЪЗДУШНАТА ЙОГА ПРАКТИКА   се придържа към класическа йога придавайки и иновативен начин за справянето с преумората и стрес на тялото и ума. Практиката е подпомогната от люлка позволяваща облекченото изпълняване на асани изискващи повече сила. При използване на люлката е засилен ефекта от изпъване и освобождаване на прешлените, гръбнака и ставите. Много хора се притесняват да правят обърнати асани, и точно това е практиката в ,която без да натоварват врата, рамената, без натиск в теменната област, мога да се получат всички ползи на обърнатите пози. Особено полезна за хора имащи проблеми с прешлените на врата. Засилват се ползите от обърнатите асаните, които водят до повишаване на имунната система поради подобрено кръвообращение и безпрепятствен лимфен поток, и стимулират работата на епифизата и хипофизата. Подпомага се нервната и ендокринната  системи, поради разтягането и отпускането на мускулите на гърба и тези около гръбначния стълб от шията до кръста. Развива се способността  да се концентрирате при необичайни условия .Цялостно, въздушната йога повишава издръжливостта и гъвкавостта на тялото и ефективно нормализира метаболизма и телесното тегло.

Не е препоръчително с нея да се занимават хора с високо кръвно налягане, бременни жени , страдащи от глаукома или отлепване на ретината.

ИН ЙОГА ПРАКТИКА  В същността си, практиката е медитационна. В началото , леките пози, дългото задържане  отключва хаос в ума, защото ни е непривично да седим и „нищо да не правим”. Постепенно статичната поза и фокусирането на съзнанието в сегашния момент отварят вътрешния ни свят за наблюдение. Спокойно, статично, не-привързано наблюдение над тяло, емоции и ум. Наблюдение над сегашния момент, такъв какъвто е. Умиротвореното състояние на ума и вътрешният ни свят – такива каквито са в момента, води до значителна промяна в мирогледа ни. Практиката е отговор на очевидния дисбаланс между, силната, мъжка енергия; волята, мощта, екстровертността, налагането, борбата( симпатиковата нервна система)  и приемането, търпението, отпускането; женското; интровертното и тихо състояние на съзнанието (парасимпатиковата нервна система).  Работим на много дълбоко ниво и имаме възможност многократно да подобрим гъвкавостта си, въздействайки директно върху фасцията – съединително-тъканната обвивка, която обгръща мускулите и прераства в сухожилия. Това действа благоприятно на ставите и увеличава тяхната мобилност.

ЙОГА ЗА ДЕЦА   Децата са нашето наследство, детството е времето в ,което се изграждат моралните ценности, научават се на уважение ,към всички същества, научават да се изслушват един друг, както и да изразяват креативно. Децата учат най добре, когато се забавляват, а заниманието за деца, е предимно забавление.  Практиката позволява децата да опознават постепенно тялото си, което се променя много бързо ,помага правилното изграждане на опорно-двигателната система и хармоничното развитие на дихателната, сърдечно-съдовата, ендокринната, храносмилателната, нервната и отделителната системи. Допълнително практиката спомага за фокус и концентрацията на ума, както в залата върху постелката, така и извън, в училище, социалната среда и дома, има изключителен ефект върху координацията при децата. Практиката изгражда здравословни навици, като раздвижва и правилно изразходва енергиите в тялото, концентрира ума, учи на дисциплина, индивидуална отговорност и колективна сплотеност.